L’ERMITA DEL CARMEN DE MATOLA (VALENCIÀ)

La parròquia de Matola té com a titular a Mare de Déu, amb el nom de La Nostra Senyora del Carme. I celebra la seua festa tots els anys el 16 de de juliol, i en el diumenge següent, a la vesprada, a les 20´30 se sol fer, primer l’ofrena de flors a la Patrona i, a continuació, la processó amb la imatge de la Patrona, pel camí, des de l’ermita fins al Centre Cultural, i torna pel mateix camí a l’ermita; a més de molts altres festejos organitzats per la Comissió de Festes, dues setmanes abans de la festa religiosa principal.

2014-01-0x3 13.50.57

Aquesta Comunitat Cristiana és parròquia des del 1955, però s’està celebrant l’Eucaristia en la partida de Matola, des de l’any 1711, a la casa que hui té per nom “El Celler del Carmen”, Polígon 2 núm. 205. I en 1899 es va construir l’actual temple en el lloc on hui es troba. L’ermita va ser destruïda i cremada per les forces republicanes en el 1936, inclosa la imatge de la Patrona, possiblement al juliol d’aquest any, però no tenim informació del dia en què va ocórrer aquest fet. Últimament va ser restaurada, sent rector el sacerdot Gerardo Coronado Azorín, l’any 2002 amb la col·laboració de tots els membres de la comunitat parròquial i d’altres persones de la partida.


Aquesta parròquia, com tots saben, està situada en el Camí de l’Ermita, molt prop del barranc i de la carretera de Crivillent, a uns 300 m. del centre social de Matola. Disposa d’una plaça àmplia, amb un bell eucaliptus centenari, que cobreix amb la seua ombra tota la plaça. És un lloc molt tranquil, que normalment no té cap problema per a l’aparcament i es presta per a boniques celebracions familiars, en ambient de tranquil·litat i intimitat. En el temple parroquial caben al voltant de 70 persones.

SERVEIS QUE OFEREIX LA PARRÒQUIA

Aquesta comunitat cristiana celebra l’Eucaristia, els diumenges i festes importants, a les 11 del matí.
També celebra Baptismes, Noces i Misses de difunt, a l’hora i dia que els interessats acorden amb el rector. Per a celebrar un Baptisme, els papàs i els padrins del xiquet, s’entrevisten amb el rector per a preparar la celebració del Sagrament.

Els nuvis que vulguen contraure Matrimoni en Ntra. Sra. del Carmen, fan abans els cursets prematrimonials en la seua parroquia, o a acorden amb el rector la manera de fer-los, i després s’entrevisten amb el rector per a preparar la celebració. Igualment se celebren la commemoració de les Noces de Plata i Noces d’Or, aquelles famílies que ho desitgen.

També se celebren en aquesta parròquia les Primeres Comunions, sempre que els xiquets hagen fet la Catequesi en les seues parròquies. Abans els pares estaran amb el rector per a ultimar detalls de les comunions.

EL RECTOR

Actualment el rector d’aquesta Comunitat Cristiana, des del 27 de setembre del 2009, es diu José Lozano Sánchez, encara que tots ho criden amb el nom de “Pepe”. Té el seu domicili prop de l’Asil a Elx, en el Centre Parroquial San José. Es pot contactar amb ell mitjançant correu electrònic: jolosanc3@gmail.com iel seu telèfon 659629196 i 966633107.

2014-01-03 1x3.54.11

PERSONES QUE COL·LABOREN EN EL MANTENIMENT DEL TEMPLE PARROQUIAL

En cas que el rector estiga absent o no puga estar present en el local de la parròquia, per a qualsevol servei o encàrrec us proporcionarà el telèfon de: Ana, Consuelo, *Isabelita, o *Susi. Aquestes persones viuen molt prop de la parròquia, tenen la clau, i pot atendre’ls en el moment que el necessiten.

GRUP SETMANAL

Totes les setmanes, els divendres a les 5 de la vesprada, ens reunim un grup de 6 persones per a tractar d’aprofundir en la nostra formació humana i cristiana, a partir del que ens diu la Bíblia. I al mateix temps tractem tots els assumptes que tenen relació amb la vida de la parròquia i de la partida de Matola.

Les reunions solen durar una hora; i normalment les fem en la sagristia de l’ermita. Aquests contactes ens semblen molt interessants, per a aclarir les nostres idees sobre el que és ser cristià, i sobre com l’Església ha de situar-se hui en el món. Convidem a les persones que ho desitgen, a formar part d’aquest grup.

EL GRUP DE CÀRITAS

Actualment, en col·laboració amb la parròquia veïna, Maria Auxiliadora, s’ha format un grup de Caritas per a atendre i acompanyar a les famílies necessitades: Aquest grup està format per: Asunción, Conchi, Isabelita, Toñi i els rectors de les dues parròquies Ignacio i Pepe. I es reuneix cada mes, els primers dijous en la parròquia de María Auxiliadora d´Algoda, per a aprofundir en la identitat de Càritas, i concretar l’acció que han de dur a terme amb les persones i famílies necessitades. Normalment, en cadascuna de les dues parròquies, es fa, el primer diumenge de cada mes, una recollida de diners i aliments, per a compartir-los amb els necessitats.

BENVINGUTS

Els membres d’aquesta Comunitat Cristiana reben amb molta alegria i amb afecte fraternal a totes les persones que s’acosten a ella i tinguen el gust de participar en les seues activitats i celebracions, siguen de qualsevol religió o ideologia, incloses les persones que no són creients o que siguen d’altres religions.

1 comentario en «L’ERMITA DEL CARMEN DE MATOLA (VALENCIÀ)»

  1. Estoy hablando con mi madre y me cuenta que la hermita se reconstruyó, poco después de terminar la guerra, podría ser sobre principios de los años cuarenta. Ese año cuando trajeron a la virgen en procesión, desde Elche hasta Matola, acompañando la comitiva recuerda que el párroco y/o obispo, durante el recorrido iba narrando la historia de lo ocurrido durante la guerra.
    Mi madre lo vivió muy directo porque su primo desapareció durante la guerra y nunca más se supo nada de él y sus tres hermanas jovencitas como mi madre, iban en la procesión todas enlutadas vestidas de negro con medias, ropa y mantos, al igual que el resto de familiares, como era habitual en aquella época.

    Responder

Deja un comentario